Ponieważ każdy hobbysta o zielonych palcach potrzebuje odpowiedniego planu ogrodniczego!

Jeśli hodujesz własne warzywa z nasion, często możesz odnieść wrażenie, że większość pracy odbywa się na raz. Po jesiennych żniwach i zimowej ciszy wiosna nagle pobudza nas do działania i zanim się zorientujesz, na parapetach masz zbyt dużo pojemników z nasionami, a ty walczysz o miejsce w ogrodzie.

Aby złagodzić to wąskie gardło podczas siewu, dobrym pomysłem jest zaplanowanie tego, co chcesz uprawiać na cały rok naprzód, znajdując warzywa, które można zasiać w spokojniejszych miesiącach, aby rozłożyć ciężar. Aby pomóc Ci w tym wybiegającym w przyszłość zadaniu, wybraliśmy kilka gwiezdnych warzyw na każdy miesiąc w roku, pomagając rozłożyć obciążenie, tak aby wiosna nie ponosiła całego ciężaru Twojej działalności siewnej.

Styczeń: cebula i por

Na zewnątrz jest zimno, a zamarznięta lub rozmoczona ziemia utrudnia wykonywanie wielu prac ogrodniczych, więc wygoda domu i ciepłe okno lub propagator mogą być Twoim przyjacielem podczas siewu. Pierwsze nasiona roku, które zasiewamy, to cebula i pory, które wkrótce wyłaniają się jak zielone haczyki, zanim się wyprostują. Można je przenieść do szklarni lub chłodni, dopóki nie będą wystarczająco mocne, aby zasadzić.

Luty: Chillis

Zakiełkowanie chilli może trochę potrwać, a wiele odmian rośnie powoli, więc jeśli chcesz, aby Twoje rośliny były w doskonałej kondycji, gotowe na gorące letnie miesiące, zacznij je wcześnie. Propagatory oferują najbardziej niezawodne nagrody, ale mogą również kiełkować gdzieś ze stałym ciepłem. Możesz także wcześnie rozpocząć siew nasion pomidora, gdy jesteś na tym etapie.

Marzec: pasternak i marchewka

Pasternak i marchew należą do tej samej rodziny i są jednymi z pierwszych roślin uprawnych, które można zasiać in situ, gdy gleba będzie nadająca się do użytku. Aby dać im przewagę, najpierw podgrzej glebę, przykrywając ją włókniną ogrodniczą lub przezroczystym plastikiem o zmienionym przeznaczeniu, takim jak folia bąbelkowa, i trzymaj nasiona pod przykryciem, aż wiosna zacznie zapewniać bardziej konsekwentnie słoneczne dni.

Kwiecień: sałatki liściaste i warzywa

Miejmy nadzieję, że do kwietnia będziesz mógł spędzać więcej czasu na zewnątrz, przygotowując ogród. Jeśli zaczyna się nagrzewać, możesz spróbować zasiać liściaste sałatki, takie jak sałata lub rukola i zielone warzywa, w tym jarmuż i prawdziwy szpinak, w doniczkach lub bezpośrednio w ziemi. Będą czerpać korzyści z dodatkowego ciepła, które możesz im dać, na przykład okryć je polarem w okresie ich kształtowania, lub możesz je najpierw uruchomić w szklarni lub tunelu foliowym.

Maj: dynia i cukinia

Obecnie istnieje szybko rozwijająca się lista roślin, które można wyhodować z nasion, ale maj to miesiąc, w którym zawsze wybieramy priorytet dla dyni i cukinii. Lubimy zaczynać je w pomieszczeniach, ale ponieważ szybko zajmują dużo miejsca, wkrótce będą musiały wyjść do ogrodu. Siew majowy oznacza, że ​​zanim są gotowe do sadzenia, wszystkie przymrozki się skończyły i będą szybko rosły w letnim słońcu.

Czerwiec: fasolka szparagowa

Fasola szparagowa ma znacznie krótsze okno siewu niż twardsza fasola szparagowa, przy czym czerwiec jest najlepszym miesiącem, aby wysiewać ją bezpośrednio na zewnątrz. Upewnij się, że postawiłeś podpory, aby mogły się wspinać, zanim zasiejisz nasiona u podstawy. Warto też zasiać kilka zapasowych nasion w doniczkach i odłożyć je w bezpieczne miejsce, gdyż młode rośliny mogą łatwo zarazić się głodnymi szkodnikami ogrodowymi.

Lipiec: buraki

Buraki można wysiewać całą wiosną, ale drugi siew warto mieć latem, aby później uzyskać dalsze plony. Siać cienko w rzędach lub doniczkach i, tak jak w przypadku wszystkiego, co rośnie w miesiącach letnich, regularnie podlewać.

Sierpień: kapusta wiosenna

Łatwo jest zapomnieć o planowaniu plonów, które zbierze się w następnym roku, ale ci ogrodnicy, którzy lubią wyprzedzać grę, będą siać swoją wiosenną kapustę w sierpniu. Mogą zająć sporo miejsca, a teraz jest czas, gdy twoja działka prawdopodobnie będzie pełna zbiorów, więc zasiej je w modułach gotowych do zasadzenia, gdy pojawi się wolna przestrzeń.

Wrzesień: Oriental Greens

Kierujemy się do szklarni i tunelu foliowego na naszą sugestię z września. Orientalne warzywa, takie jak mizuna i kapusta pekińska, to rośliny szybko rosnące, a siew późną jesienią z dodatkowym ciepłem zapewnianym przez szklaną osłonę pozwoli Ci zbierać smaczne liście w ciągu zaledwie sześciu tygodni.

Ponieważ każdy hobbysta o zielonych palcach potrzebuje odpowiedniego planu ogrodniczego!

Jeśli hodujesz własne warzywa z nasion, często możesz odnieść wrażenie, że większość pracy odbywa się na raz. Po jesiennych żniwach i zimowej ciszy wiosna nagle pobudza nas do działania i zanim się zorientujesz, na parapetach masz zbyt dużo pojemników z nasionami, a ty walczysz o miejsce w ogrodzie.

Aby złagodzić to wąskie gardło podczas siewu, dobrym pomysłem jest zaplanowanie tego, co chcesz uprawiać na cały rok naprzód, znajdując warzywa, które można zasiać w spokojniejszych miesiącach, aby rozłożyć ciężar. Aby pomóc Ci w tym wybiegającym w przyszłość zadaniu, wybraliśmy kilka gwiezdnych warzyw na każdy miesiąc w roku, pomagając rozłożyć obciążenie, tak aby wiosna nie ponosiła całego ciężaru Twojej działalności siewnej.

Styczeń: cebula i por

Na zewnątrz jest zimno, a zamarznięta lub rozmoczona ziemia utrudnia wykonywanie wielu prac ogrodniczych, więc wygoda domu i ciepłe okno lub propagator mogą być Twoim przyjacielem podczas siewu. Pierwsze nasiona roku, które zasiewamy, to cebula i pory, które wkrótce wyłaniają się jak zielone haczyki, zanim się wyprostują. Można je przenieść do szklarni lub chłodni, dopóki nie będą wystarczająco mocne, aby zasadzić.

Luty: Chillis

Zakiełkowanie chilli może trochę potrwać, a wiele odmian rośnie powoli, więc jeśli chcesz, aby Twoje rośliny były w doskonałej kondycji, gotowe na gorące letnie miesiące, zacznij je wcześnie. Propagatory oferują najbardziej niezawodne nagrody, ale mogą również kiełkować gdzieś ze stałym ciepłem. Możesz także wcześnie rozpocząć siew nasion pomidora, gdy jesteś na tym etapie.

Marzec: pasternak i marchewka

Pasternak i marchew należą do tej samej rodziny i są jednymi z pierwszych roślin uprawnych, które można zasiać in situ, gdy gleba będzie nadająca się do użytku. Aby dać im przewagę, najpierw podgrzej glebę, przykrywając ją włókniną ogrodniczą lub przezroczystym plastikiem o zmienionym przeznaczeniu, takim jak folia bąbelkowa, i trzymaj nasiona pod przykryciem, aż wiosna zacznie zapewniać bardziej konsekwentnie słoneczne dni.

Kwiecień: sałatki liściaste i warzywa

Miejmy nadzieję, że do kwietnia będziesz mógł spędzać więcej czasu na zewnątrz, przygotowując ogród. Jeśli zaczyna się nagrzewać, możesz spróbować zasiać liściaste sałatki, takie jak sałata lub rukola i zielone warzywa, w tym jarmuż i prawdziwy szpinak, w doniczkach lub bezpośrednio w ziemi. Będą czerpać korzyści z dodatkowego ciepła, które możesz im dać, na przykład okryć je polarem w okresie ich kształtowania, lub możesz je najpierw uruchomić w szklarni lub tunelu foliowym.

Maj: dynia i cukinia

Obecnie istnieje szybko rozwijająca się lista roślin, które można wyhodować z nasion, ale maj to miesiąc, w którym zawsze wybieramy priorytet dla dyni i cukinii. Lubimy zaczynać je w pomieszczeniach, ale ponieważ szybko zajmują dużo miejsca, wkrótce będą musiały wyjść do ogrodu. Siew majowy oznacza, że ​​zanim są gotowe do sadzenia, wszystkie przymrozki się skończyły i będą szybko rosły w letnim słońcu.

Czerwiec: fasolka szparagowa

Fasola szparagowa ma znacznie krótsze okno siewu niż twardsza fasola szparagowa, przy czym czerwiec jest najlepszym miesiącem, aby wysiewać ją bezpośrednio na zewnątrz. Upewnij się, że postawiłeś podpory, aby mogły się wspinać, zanim zasiejisz nasiona u podstawy. Warto też zasiać kilka zapasowych nasion w doniczkach i odłożyć je w bezpieczne miejsce, gdyż młode rośliny mogą łatwo zarazić się głodnymi szkodnikami ogrodowymi.

Lipiec: buraki

Buraki można wysiewać całą wiosną, ale drugi siew warto mieć latem, aby później uzyskać dalsze plony. Siać cienko w rzędach lub doniczkach i, tak jak w przypadku wszystkiego, co rośnie w miesiącach letnich, regularnie podlewać.

Sierpień: kapusta wiosenna

Łatwo jest zapomnieć o planowaniu plonów, które zbierze się w następnym roku, ale ci ogrodnicy, którzy lubią wyprzedzać grę, będą siać swoją wiosenną kapustę w sierpniu. Mogą zająć sporo miejsca, a teraz jest czas, gdy twoja działka prawdopodobnie będzie pełna zbiorów, więc zasiej je w modułach gotowych do zasadzenia, gdy pojawi się wolna przestrzeń.

Wrzesień: Oriental Greens

Kierujemy się do szklarni i tunelu foliowego na naszą sugestię z września. Orientalne warzywa, takie jak mizuna i kapusta pekińska, to rośliny szybko rosnące, a siew późną jesienią z dodatkowym ciepłem zapewnianym przez szklaną osłonę pozwoli Ci zbierać smaczne liście w ciągu zaledwie sześciu tygodni.

Październik: bób

Istnieje kilka odpornych odmian bobu, które można siać jesienią na wczesne zbiory w następnym roku. Wrzuć nasiona do okopów o głębokości 5 cm, oddalonych od siebie o około 20 cm i przykryj ziemią. Jeśli jesteś na obszarze, w którym występują długotrwałe okresy lodowatej pogody, może to doprowadzić do przekroczenia granic możliwości, w którym to przypadku należy wysiewać moduły pod osłonami i sadzić na wiosnę.

Listopad: czosnek

Czosnek zasiany jesienią to jedna z najnowszych rzeczy, które można dostać do ogrodu, zanim ziemia zamarznie i stanie się niezdatna do użytku. Wrzuć je do dziur w listopadzie, a gdy wykiełkują, wyślą zielone pędy, zanim cebulki zaczną tuczić na wiosnę.

Październik: bób

Istnieje kilka odpornych odmian bobu, które można siać jesienią na wczesne zbiory w następnym roku. Wrzuć nasiona do okopów o głębokości 5 cm, oddalonych od siebie o około 20 cm i przykryj ziemią. Jeśli jesteś na obszarze, w którym występują długotrwałe okresy lodowatej pogody, może to doprowadzić do przekroczenia granic możliwości, w którym to przypadku należy wysiewać moduły pod osłonami i sadzić na wiosnę.

Listopad: czosnek

Czosnek zasiany jesienią to jedna z najnowszych rzeczy, które można dostać do ogrodu, zanim ziemia zamarznie i stanie się niezdatna do użytku. Wrzuć je do dziur w listopadzie, a gdy wykiełkują, wyślą zielone pędy, zanim cebulki zaczną tuczić na wiosnę.