Główna Kulinaria Kulinarne przygody Anny: Pieczony schab z owocami
6

Kulinarne przygody Anny: Pieczony schab z owocami

Kulinarne przygody Anny: Pieczony schab z owocami
0
6

Idą święta. Wiadomo nie od dziś, że dania zrobione samodzielnie są wyjątkowe, nabierają szczególnego charakteru i smaku. Bo są nasze, wypracowane, bo wkładamy w nie mnóstwo serca. Do Wigilii pościmy, ale od pierwszego dnia świąt na naszych stołach goszczą pieczyste. I dziś chciałabym napisać właśnie o pieczonej wieprzowinie, a tak dokładniej o schabie z owocami.

 

Wieprzowinie należy poświęcić więcej uważności, wyczuć jej naturalny smak, podczas pieczenia zatrzymać jej soczystość. Wieprzowina uwielbia, podobnie jak wołowina, wino.  Właściwie marynowana, odda nam w smaku wspomnienia zboża, lasu może siana? A ponieważ zimą królują bakalie i suszone owoce, to właśnie po te ostatnie sięgniemy do naszego schabu. Tradycyjny polski świąteczny stół jest bogaty w  receptury znane w rodzinach od pokoleń. Zachwycamy się nim i czekamy cały rok aby zasiąść do tych wszystkich wspaniałości. Jednak nie ma takiej pani domu, która nie chciałaby zaskoczyć swoich gości czymś nowym i efektownym. Wertujemy przepisy, blogi kulinarne, sięgamy po sprawdzone przepisy koleżanek w jednym celu,  aby znaleźć coś nowego i wyjątkowego. Pieczony schab z owocami idealnie pasuje do naszych poszukiwań. Jest smaczny na gorąco, jako pieczeń i na zimno, jako plastry mięsa. A po rozkrojeniu wygląda bajecznie. I naprawdę nie trudno go zrobić.

Składniki (6 porcji)

– 1 kg schabu bez kości,

– sól,

– pieprz,

– 1-2 łyżeczki tymianku

– 1-2 łyżeczki cząbru

– 10 dkg suszonych śliwek, morel, fig

– kieliszek  koniaku

– 2 goździki

– łyżka masła,

– łyżka oleju

– 150 ml czerwonego słodkiego wina
Przygotowanie

Schab dokładnie natrzyj solą, pieprzem, z jednej strony cząbrem, a z drugiej tymiankiem. Odstaw w chłodne miejsce co najmniej na godzinę. Morele, figi namocz w koniaku, śliwki sparz we wrzątku i osusz. Mięso nakłuwaj wzdłuż szpikulcem, ostrym nożem zrób otwór. Moje doświadczenie jest takie, że lepiej jest wybrać nóż długi, najpierw przyłożyć nóż do sztuki mięsa i sprawdzić jak głęboką może wyciąć kieszeń. Im kieszeń będzie głębsza tym lepiej, jednak trzeba uważać, żeby nie przeciąć otworu na wylot. Trzonkiem drewnianej łyżki delikatnie rozepchaj otwór. W otwór włóż połowę, fig, śliwek i morel, oraz dwa rozgniecione goździki. Dociskając je trzonkiem łyżki. Masło i olej roztop w rondlu, włóż schab i zrumień ze wszystkich stron. Przełóż do brytfanny, przelej tłuszcz ze smażenia mięsa, podlej kilkoma łyżkami wody, piecz jedną godzinę w temp. 180 st. C., podlewając sosem z pieczenia. W połowie pieczenia schab obłóż drugą połową bakalii i podlej winem. Ponieważ zależało mi na tym, aby skórka była pięknie wypieczona, piekłam mięso bez przykrycia, za to często je podlewałam i przewracałam, żeby zatrzymać soczystość nie włączałam termoobiegu.

Smacznego, Anna Łuczak

Komentarze(6)

  1. Pani Aniu, świetne propozycje kulinarne.
    Proszę pomyśleć o śledziku, fajny przepisik by się przydał. Jest Pani ekspertem kulinarnym i nasi restauracje powinny się od Pani uczyć.

  2. Za przeproszeniem taki schab ze śliwką to nawet w Biedrze okrągły rok mają więc żaden tu rarytas.Stwierdzenie ze swinina odda nam w smaku wspomnienia zboża, lasu czy też siana jest śmieszne gdyż świnie żyją w chlewie i siana nie widzą. W przypadku dziczyzny zgoda ale nie swinina.

      1. Słoma-siano,słoma-siano,słoma-siano.Boję się takich twardych wpisów mam nadzieje,że nie jesteś po Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim po prawie .

    1. Ktoś mocno tu zazdrości. Pani Ania świetnie gotuje i zna się na tym co robi. Pełen profesjonalizm i ta wiedza. A ty muśliwy jak ci coś nie pasuje to nie korzystaj, nikt ciebie nie prosi. Wpieprzaj schabik z biedry i się nie udzielaj, bo nikogo nie obchodzi to że nie interesuje ciebie jakość . Niektórzy wolą dobrze i zdrowominni jak ty wolą niezdrowe.

Pozostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *