Kuchnia śląska na Mazurach? Wszystko zależy od kreatywności…

Kuchnia śląska na Mazurach? Wszystko zależy od kreatywności…

A tej nie zabrakło właścicielom kętrzyńskiego City Club, którzy w niedzielę, 4 grudnia, zorganizowali dzień kuchni śląskiej. Był więc schab po sztygarsku, sznita ze smalcem i oczywiście kluski śląskie.

 

Na stołach królowało jednak golonko. A właściwie… golonisko, podane z zasmażaną kapustą, musztardą i chrzanem. Dodatkowo, w ramach przygotowań na przyjęcie „królowej wieczoru”, można było posilić się pysznym żurkiem lub równie wyborną zupą czosnkową. A na deser jabłko pieczone, wypełnione bakaliami i śląski kołacz z serem. Całość stanowiło niewyobrażalną wręcz dawkę energii, bardzo przydatną w mroźny dzień.

– Przy różnych okazjach staramy się zaoferować naszym klientom pozytywne wrażenia kulinarne – mówi Aneta Pietras, właścicielka City Club. – Dzisiaj akurat mamy Barbórkę, ale i na co dzień każdy znajdzie w naszej restauracji coś odpowiedniego dla siebie.

Oceniając po liczbie gości, którzy skorzystali z oferty, a także po ich ocenie kuchni śląskiej w wydaniu City Club – „bardzo dużo i bardzo smacznie”, kulinarna Barbórka na Mazurach okazała się prawdziwym strzałem w dziesiątkę. Nie pozostaje nam więc nic innego, jak życzyć takich strzałów więcej. I to zarówno właścicielom lokalu, jak i ich klientom.

 

Barbórkowe menu w City Club

Poczekajka:

Sznita ze smalcem i ogórkami
Śliwka w boczku

Danie główne:

Zupa czosnkowa z grzankami
Tradycyjny żurek śląski

Żurek śląski

Żurek śląski

Golonko biesiadne z kapustą zasmażaną + sznita, chrzan i musztarda

Golonko biesiadne

Golonko biesiadne

Schab po sztygarsku w sosie śliwkowym + kluski śląskie

Schab po sztygarsku

Schab po sztygarsku

Deser:

Śląski kołacz z serem
Jabłko pieczone

img_0747

Jabłko pieczone

Podobne artykuły
4Komentarz
    • Anna
    • Dodano 4 grudnia 2016

    prawdę mówiąc kluski śląskie to z roladą i modrą kapustą, żadna zupa czosnkowa a i żur nie wyglądał jak nasz a golono wszędzie jest super

    Odpowiedz
    • Dora
    • Dodano 5 grudnia 2016

    Bardzo smaczne jedzonko, świetny pomysł.
    Co prawda, porcje przeogromne, ale to chyba plus a nie minus.
    Nie rozumiem tego komentarza bo naprawdę nie ma się czego czepiać.
    Czyżby konkurencja się odezwała?

    Odpowiedz
    • Mazur
    • Dodano 5 grudnia 2016

    Szkoda że cen nie podano. Przypuszczam że także śląskie?

    Odpowiedz
    • Agata
    • Dodano 5 grudnia 2016

    Ceny są podane na ich fp.
    49 złotych, cały zestaw czyli:czekadeko , zupa, drugie danie i deser.
    Bardzięki dobra cena i bardzo duże porcje i rzecz jasna bardzo pyszne wszystko.

    Odpowiedz
Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *