Dzieci odkrywają smaki, czyli „Złote frytki” na kulinarnej wycieczce

Dzieci odkrywają smaki, czyli „Złote frytki” na kulinarnej wycieczce

Uczniowie Szkoły Podstawowej w Kruszewcu uczestniczyli w wycieczce edukacyjnej do jednego z supermarketów. Wyprawa odbyła się w ramach programu „Od uprawy do potrawy”.

 

– Dzięki uczestnictwie w programie drugoklasiści zdobędą wiedzę o pochodzeniu produktów, która sprawi, że na co dzień będą wybierali produkty pełnowartościowe – tłumaczy Elwira Żukowska, nauczycielka w szkole w Kruszewcu. – Poza tym nauczą się prawidłowego czytania etykiet, zdobędą wiedzę o przechowywaniu żywności i jej poszanowaniu, o roli wody dla organizmu.

Program opiera się o „ekspedycje”, w których każdy podejmuje decyzje o swoim odżywianiu przez wrzucanie do koszyka określonych produktów. Podczas oprowadzania uczniów po sklepie, panie Edyta i Marta zaprezentowały najmłodszym różnorodność artykułów i smaków oraz pokazały, że zdrowe odżywianie nie jest trudne.

– Zachęcały i zainspirowały do odkrywania ciekawych historii, kryjących się za każdą etykietą. Uczniowie, na początku ekspedycji, podczas „burzy mózgów” wybrali nazwę swojej drużyny: „Złote frytki”. Następnie mogli spróbować wielu produktów, poznać nowe smaki i odkryć ich rozmaitość – dodaje Elwira Żukowska.

Przewodniczki przypomniały też informacje o piramidzie żywieniowej i jej składzie. A wszystko to odbyło się w sposób, który dzieci lubią najbardziej – poprzez zabawę: wyszukiwanie, smakowanie, zbieranie, odszukiwanie, zgadywanie. Na zakończenie wycieczki na „Złote frytki” czekała  miła niespodzianka w postaci degustacji zdrowej żywności oraz pakiet materiałów do eksperymentowania na zajęciach w szkole.

red

 

Fot. SP Kruszewiec

Podobne artykuły
Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *