Główna Kulinaria Coś dobrego na niedzielę? Makaron z boczkiem, groszkiem i parmezanem
6

Coś dobrego na niedzielę? Makaron z boczkiem, groszkiem i parmezanem

Coś dobrego na niedzielę? Makaron z boczkiem, groszkiem i parmezanem
0
6

Na szybki, niedzielny obiad – wszak aura sprzyja jeszcze długim spacerom, więc czerpmy świeżego powietrza ile się da – proponujemy danie jednogarnkowe. Jego wykonanie zajmie nie więcej niż pół godziny.

 

Aby przyrządzić makaron z boczkiem, groszkiem i parmezanem, potrzebujecie: 4 plastry wędzonego boczku, 2 posiekane ząbki czosnku, 250 g makaronu (np. rigatoni), 3/4 szklanki wywaru z kurczaka, 3/4 szklanki wody, sól, pieprz, szklankę mrożonego groszku, 1/2 szklanki tłustej, gęstej śmietany i 1/2 szklanki startego parmezanu.

Na głęboką, rozgrzaną patelnię wrzućcie pokrojony boczek, smażcie do chrupkości, wyjmijcie łyżką cedzakową i odłóżcie na papierowy ręcznik.

boczek

Na wytopiony z boczku tłuszcz wrzućcie czosnek, podsmażcie chwilę, dodajcie makaron, wodę, wywar, sól, pieprz, wymieszajcie, zagotujcie, następnie zmniejszcie ogień, gotujcie pod przykryciem, aż makaron się ugotuje, ale będzie al’dente (ok. 8-10 minut). Dodajcie groszek, parmezan i śmietanę. Gotujcie ok. 3-5 minut, aż sos zgęstnieje. Posypcie usmażonym boczkiem. Życzymy smacznego!

Komentarze(6)

Pozostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *