Co jeść jesienią, czyli dieta zgodna z porą roku

Co jeść jesienią, czyli dieta zgodna z porą roku

Niezależnie od tego, w jakim jesteśmy wieku, nasz organizm ściśle współgra z otaczającą nas przyrodą i przemianami, jakie w niej zachodzą. W różnych porach roku nasze ciało ma inne naturalne potrzeby. To, czy będziemy za nimi podążać, zależy już od nas samych.

 

Wiosna, lato, jesień, zima – każda z pór roku wzmaga lub obniża działanie jakiejś właściwości. Gorące lato podnosi poziom ciepła w organizmie, chłód zimy sprawia, że w ciele jest więcej zimna, zaś wilgotność w czasie wiosny podnosi wilgoć. To tylko kilka z możliwych przykładów tych współzależności. Posiadając wiedzę o zależności organizmu ludzkiego od przyrody, możemy w prosty sposób wpłynąć na swoje zdrowie, poprzez uważną obserwację otoczenia i występujących w nim zmian.

Jak jeść jesienią?

Jesień to okres występowania chłodnych wiatrów, zwłaszcza w naszym, umiarkowanym klimacie. Wietrzna pogoda oddziałuje na nasz organizm poprzez podnoszenie w ciele takich właściwości jak suchość, lekkość i aktywność. W tym czasie warto więc wybierać jedzenie, które będzie równoważyło oddziaływanie aury, czyli będzie bardziej oleiste/ wilgotne (np. oleje nierafinowane, nabiał, cukinia, bakłażan) i ciężkie (potrawy smażone – kotleciki warzywne, warzywa duszone, pikantny dal – oraz potrawy z dodatkiem tłuszczu dobrej jakości: kasza z dodatkiem oleju lub masła, surówka z marchwi z dodatkiem oliwy/ oleju i rodzynek.
Pora jesienna obfituje również w deszcze, które zwiększają wilgoć i ciężkość w naszym ciele. Dobrze jest więc tym czasie spożywać coś, co tę wilgoć usunie. Odpowiednie do tego będą pokarmy o smaku ostrym – ostry smak nie tylko wysusza organizm, ale również działa rozgrzewająco. Jeżeli czujemy, że w naszym ciele jest zbyt dużo wilgoci, mamy na przykład ciągły katar, uczucie zaflegmienia układu pokarmowego lub astmę, dobre okażą się też produkty o smaku gorzkim i cierpkim. Niestety, smaki te posiadają również działanie wychładzające, dlatego w okresie jesiennym należy stosować je z umiarem. Najlepsze na jesień smaki to: smak kwaśny, słony, lekko pikantny oraz słodki.

W kętrzyńskiej stołówce Aspen, przy ulicy Poznańskiej 21, nie tylko w jadłospisie zagościła jesień.

W kętrzyńskiej stołówce Aspen, przy ulicy Poznańskiej 21, nie tylko w jadłospisie zagościła jesień.

Prosty, pożywny posiłek

Przy planowaniu posiłków należy pamiętać, że zbilansowana dieta powinna zawierać wszystkie 6 smaków. Jednocześnie powinniśmy zwracać uwagę na to, żeby w naszej diecie dominowały smaki, które mają właściwości przeciwne do występujących aktualnie w przyrodzie.
– Przykładowo, w jesienny, chłodny i wietrzny dzień (suchość, lekkość, nadaktywność) proponuję zjeść barszczyk biały  z warzywami (smak słodki, kwaśny), z ostrymi przyprawami np.: ziele angielskie, kuleczki jałowca, liść laurowy, imbir świeży, gałka muszkatołowa i z dodatkiem soli – mówi Dorota Dobrowolska, kierownik kuchni stołówki Aspen. – Do tego duszone warzywa (cukinia, bakłażan, pomidor, cebulka oraz przyprawy, np.: kurkuma, kmin, czarna gorczyca, asafetyda, majeranek, liście curry. Taki posiłek jest prosty, pożywny i zawiera wszystkie smaki w odpowiedniej proporcji.
Reasumując, dieta na jesień wprowadza zmianę dekoracji na talerzu. Kolorowe, ciepłe zupy i gotowane warzywa zastępują surówki. Dieta na jesień ma być bardziej kaloryczna i treściwa niż latem. Posiłki można oczywiście przygotowywać w domu, ale można też zaufać fachowcom od prawidłowego żywienia i skorzystać z oferty stołówki Aspen.

 

Zdjęcie: Jesienne menu można przygotować w domu, ale można tez skorzystać z oferty stołówki Aspen. Fot. Robert Majchrzak

Artykuł sponsorowany

Podobne artykuły
16Komentarz
    • RastMen
    • Dodano 27 października 2016

    ciekawe czy choć teraz w ramach jesiennej pory zaczną utrzymywać potrawy w temperaturze właściwej do jej konsumpcji, gdyż dotychczas około 15 posiłki były już chłodne niestety 🙁
    Dotąd bardziej dbali o wyglad sali niz ciepła dla posiłku, mam nadzieje ze to zostanie naprawione bo sale maja super.

    Odpowiedz
    • trzeba czytać ze zrozumieniem, nie ciepłota posiłku jest istotna a jej smak i dodatki, jak z treści sponsorowanego tekstu wynika należy jeść barszczyk biały z warzywami (smak słodki, kwaśny), z ostrymi przyprawami np.: ziele angielskie, kuleczki jałowca, liść laurowy, imbir świeży, gałka muszkatołowa i z dodatkiem soli, gdyż dieta na jesień wprowadza zmianę dekoracji na talerzu. Trzeba wiedzieć, że kolorowe zupy i gotowane warzywa zastępują surówki.

      Odpowiedz
    • Kacha
    • Dodano 28 października 2016

    Świetna kuchnia – pyszne obiady i co najważniejsze – w świetnej cenie. Idealne rozwiązanie dla pracujących na codzienne obiady.

    Odpowiedz
    • ewa
    • Dodano 28 października 2016

    Pyszna kuchnia i dobre ceny.

    Odpowiedz
  1. Zimne posiłki

    Odpowiedz
  2. Ciepłe i smaczne to tylko u Pana Zbyszka Olenkowicza. Aspen to wyraźnie sponsorowana konkurencja która do pięt mu nie dorasta.

    Odpowiedz
      • Krystyna
      • Dodano 28 listopada 2016

      Milicjancie, nie probowałes obiadków w Aspen, jadłam i tu i tu i stawiam na Aspen o godzinie 15.30 o wiele wiekszy wybór i ceny nizsze. Talerze i sztucce z tej epoki. Potrawy równierz nowoczesne a nie PRL-owskie. Szefowa kuchni u Olenkowiczów nie potrafi nic nowego. A jak cos probuje to widac ze próbuje….

      Odpowiedz
    • kasia
    • Dodano 31 października 2016

    Posiłki są zawsze cieple a jezeli ktos przychodzi przed 16 i oczekuje takiego wyboru jak przy otwarciu to niestety tego się nie da zrobić. Lepiej zwróci uwagę jak się jest żeby cos z tym zrobić i poprawić. Najlepiej za plecami obgadać. Wszyscy co krytykują się boją….

    Odpowiedz
      • Zoska
      • Dodano 31 października 2016

      To znaczy że jak ktoś pracuje to ma jeść zimne? Niestety o 16 to już podłogi myją. O 15 porcje są już zimne.

      Odpowiedz
      • Elka
      • Dodano 31 października 2016

      Nie o wybór chodzi a o smak, raczej brak bo posiłek zimny smaku niestety nie ma

      Odpowiedz
  3. Już bez przesady… Nikt podłogi nie myje o 16 bo są myte dnia następnego. Chyba się Pani pomyliły lokale. Jedzenie jest zawsze ciepłe ale niektórym osobom nigdy nie dogodzisz i zawsze znajdzie się ktoś kto będzie zawsze marudził i krytykował. Proszę o zwrócenie uwagi jeżeli jest Pani na obiedzie i zawsze się coś zaradzi.

    Odpowiedz
      • Elka
      • Dodano 31 października 2016

      Byłam dwukrotnie i dwukrotnie kilka minut po 15 niestety zarówno porcje kaszy i ziemniaków oraz zawijancow były po prostu zimne i wysuszone wióry. Sala ładna czysta i przyjemna. Sprzęt nowy. Zastawa nowa bez ogryzkow ale niestety posiłki chlodne. Jak to mówią do 3 razy sztuka pójdę jeszcze raz i jeśli trafię na to samo nikomu nie polecę. Od kilku lat stoluje się na policji i tam nigdy na zimny posiłek nie trafiłam. Nie zawsze jest pełny wybór o tej porze niestety Ci którzy kończą prace o 14 wyjadą najlepsze propozycje no cóż ale po 15 posiłek powinien być tak samo smaczny i ciepły czego niestety nie zapewniają w ASPEN

      Odpowiedz
  4. Idę dzisiaj sprawdzić jakość

    Odpowiedz
    • Byłam zjadłam żyje. O godz. 15.20 posiłki ciepłe i był jeszcze wybór mielony schabowy udka pierś z serem ziemniaki kasza dwie zupy kilka sałatek jedyny minus to cienki mocno rozrobiony napój

      Odpowiedz
    • leon
    • Dodano 11 grudnia 2016

    Do milicjanta.NA budowlance to się je,a na milicji z ucha strzela.

    Odpowiedz
    • Krzysiek
    • Dodano 11 grudnia 2016

    Na budowlance to możesz ewentualnie postać

    Odpowiedz
Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *