Główna Kulinaria A może gniotki? Kulinarne przygody Anny prosto z Małkini
2

A może gniotki? Kulinarne przygody Anny prosto z Małkini

A może gniotki? Kulinarne przygody Anny prosto z Małkini
0
2

Ponieważ widzę jak każdego dnia kupujemy coraz więcej  mięsa, mięsa … i mięsa, zatęskniłam za czymś bez mięsa…

 

Mogłoby to być delikatne ciasto i aromatyczne warzywa i żeby miało wygląd! Mając takie tęsknoty natknęłam się na przepis Reginy Kornowskiej z Małkini, laureatki jednej z edycji konkursu kulinarnego „Smaki Warmii Mazur i Powiśla”. Pani Regina jest autorką przepisu na gniotki małkińskie. Gniotki mają w sobie wszystko to, czego szukałam i fenomenalnie delikatne ciasto. Do tego wspaniały warzywny farsz oraz szalenie efektowny wygląd, który będzie cieszył oko najbardziej wymagającego konesera. Jednak, żeby gniotki zrobić jak trzeba, należy zacząć przygotowania już dzień wcześniej. Zatem do dzieła!

 

Składniki

– wstęgi z liści pora do wiązania gniotków

Ciasto:

– 1 kg mąki

– 1 duża śmietana 30%

– 1 kostka masła

– szczypta soli

Farsz:

– Składniki farszu:

– 500g kiszonej kapusty

– 50g suszonych leśnych grzybów (myślę, że pieczarki też by pasowały)

– 1 duża cebula

– Pieprz i sól do smaku
Przygotowanie
Ciasto: 2/3 mąki, śmietanę, masło i 3 jaja połączyć tak, by ciasto odchodziło od ręki. W razie lepkości podsypywać resztą mąki. Zagnieść i odłożyć do lodówki na 1 dzień. Farsz: Kapustę zalać wrzątkiem i parzyć przez 20 minut. Następnie odcedzić. Grzyby dobrze umyć, nawet trzy razy. Ugotować do miękkości i odcedzić. Cebulę pokroić w drobniutką kosteczkę i zeszklić. Wszystko to, razem z przyprawami wymieszać i drobniutko posiekać. Po wyjęciu ciasta z lodówki ulepić kulki wielkości kurzego jaja, rozwałkować ułożyć farsz i zlepić, zawinąć wcześniej przygotowaną wstążką z liści pora, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, górą zlepieniem gniotka. Rozmącić jajo i posmarować gnioty. Piec w temp. 180 st. C przez ok. 40 minut (bez termoobiegu) Przepis na ok. 30 gniotków.

Smacznego, Anna Łuczak

Komentarze(2)

  1. Po prostu pieczone pierogi z kapustą i grzybami tylko inaczej zawinięte. Ten sposób podawania stosuje od najmniej kilkunastu lat jedna z restauracji, prowadząca też tyle czasu catering.

Pozostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *